AMATEM Polikliniği
16 Nisan 2018

Hastanemiz bünyesinde ilimize ve çevre illere 24 yataklı AMATEM (Alkol-Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi ) servisi olarak hizmet vermektedir.

AMATEM servisimizde 2 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, 8 hemşire/sağlık memuru, 1 psikolog, 1 sosyal çalışmacı, 1 güvenlik görevlisi, 7 temizlik personelinden oluşan 20 kişilik ekip görev almaktadır. Ayaktan AMATEM Polikliniğinde de 2 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı çalışmaktadır. AMATEM yataklı ve ayaktan birimlerinde görev alan ruh sağlığı ekibi Sağlık Bakanlığı tarafından AMATEM’e özel eğitim almışlardır.

AMATEM’E başvuranlara ihtiyaçları doğrultusunda çok yönlü tedavi anlayışı ile yaklaşılmakta; bireye özgü tıbbi, psikolojik ve sosyal müdahalelerle destek olunmaya çalışılmaktadır.

24 Yataklı AMATEM servisi içerisinde WC ve banyolu 2 kişilik hasta yatak odaları dışında, içerisinde mutfak ve mescit alanı barındıran çok amaçlı gündüz yaşam alanı, grup terapi ve eğitim salonu ile kütüphane, yine içerisinde açık hava spor aletleri, basket potası, kamelya bulunan iç bahçe bulunmaktadır.

AMATEM POLİKLİNİK ve YATAKLI KLİNİKLERDE

• İlk amacımız karar vermeden gelen madde bağımlısı bireylerin inkar duygularını kırmak bağımlılığın tedavi edilmediği durumda görülecek sonuçlar hakkında bilgilendirmek, hastanın motivasyonunu mümkün olan en yüksek seviyeye yükseltmektir.

• Değişime karar verenlerde ikinci aşama yoksunluk belirtileriyle mücadeledir. Bu aşamada yatarak tedavi uygulanmaktadır. Yatarak tedavide gönüllülük esastır. Hastalar kendi istekleri ile taburcu olabilmektedirler.

• Bağımlılık tedavisinde sonraki aşama, motivasyonu korumaya çalışmak, madde isteği ile mücadele yollarını konuşmak, aile ve arkadaşlar ile iletişimi yeniden kurmak, hastanın maddenin olmadığı yeni yaşam biçimine uyum sağlamasına yardımcı olmaktır.

Bu amaçla kliniğimizde;

• Hafta içi her gün saat 08:45 de temel yaşam becerilerini kazandırma amaçlı oda kontrolü, saat 09:15 de  günaydın toplantısı, 10:15 de SODES destekli AMATEM AKTİVİTE projesi kapsamında spor, resim, el işi... vb aktiviteler yapılmaktadır.(Tüm bu aktiviteler tedavi içerisinde çok önemli yer tutmakta olan;  psiko-eğitim grup terapileri, bilinçlendirme toplantıları, beceri geliştirme aktiviteleri, farkındalık terapileri, motivasyonel görüşmeler, paylaşım grup terapileri, bireysel görüşmeler, etkileşim grup terapileri, uğraş terapileri yanında sosyal aktiviteler, sabah yürüyüşleri, gevşeme egzersizleri, beden eğitimi ve spor faaliyetleri, boyama ve elişi faaliyetleri, sinema ve okuma saatleri merkezimizde ki diğer tedaviyi destekleyici uygulamalar arasındadır)

• Hastanın yakın çevresinin bağımlılık ve bağımlılık tedavisi hakkında bilgilendirilmesi, hasar gören ilişkilerin yeniden oluşturulması, bağımlı hastanın iyileşme programına en fazla desteği nasıl verebileceklerini öğrenmeleri açısından aile ile işbirliği önemlidir. Bu nedenle her Salı saat 13:00 AİLE SAMBA (hasta ailelerine yönelik eğitim programı) uygulanmaktadır. Tedavi için gönüllü olmayan bağımlı yakınları da istedikleri taktir de bu eğitime katılabilmektedir.

• Taburculuk sonrası toplumsal uyum için destekleyici eğitim faaliyetleri, çalışma yaşamına katılım için danışmanlık faaliyetleri verilmektedir. Taburculuk sonrası takipler ayaktan AMATEM polikliniğimizce devam etmektedir.

Detaylı bilgi için: Uzm. Hemşire Filiz ERSÖĞÜTÇÜ Tel: 0424 218 10 83 DAHİLİ 4385
Sağlık Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele hattı:  ALO 191     
1.jpg2.jpg
3.jpg4.jpg