Hastanemizde Manevi Destek ve Rehberlik Hizmeti Verilmeye Başlandı
04 Mart 2019

Hastanemizde Manevi Destek ve Rehberlik Hizmeti Verilmeye Başlandı

07.01.2015 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında“Hastanelerde Manevi Destek ve Rehberlik”hizmeti sunulmasına yönelik işbirliği protokolü imzalanmıştır.  Protokol kapsamında Elazığ’ında içinde yer aldığı hastanelerde uygulama başlatılmıştır.

Manevi Destek Biriminde,hasta ve hasta yakınlarına ve hastane personeline dini motifleri içeren sabır, tefekkür, dua pratiği, kader anlayışı ve inancı gibi dinsel – manevi temaların yer aldığı bilgilerle Moral, motivasyon desteği sağlanmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığımızın yaptığı ortak açıklamada herhangi bir inanç farkı gözetmeksizin, her türlü inancın sahibine bu hakkın verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Proje kapsamında, Türkiye’nin çeşitli hastaneleri ve sağlık kurumlarında görev yapan uzmanlar, akademisyenler ve Diyanet yetkililerinin ortak çalışması ile Manevi Destek Birimi kurulmuştur.

Manevi Destek Birimi altyapısı için Türkiye’de bir çok İlde belirlenen Din görevlisi görev yapmaktadır. Manevi Destek Görevlilerinin tamamı Üniversite mezunu olup, aralarında İlgili alanda yüksek lisans, doktora yapanlar ve yurtdışı tecrübesine sahip olanlar çoğunluktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Merkezinde, ülkemizin seçkin akademisyen, Eğitimci ve Sağlık Bakanlığı Personeli tarafından verilen ve yaklaşık 200 saati aşan bir eğitim programı ile alanında profesyonel "Manevi Destek ve Rehberlik Görevlileri" yetiştirilmiştir. Eğitim programında hastanelerde görev yapacak görevlilere din psikolojisi, dini ve manevi bakım, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim, pastoral psikoloji ve dua vaizliği gibi birçok konuda eğitimler verilmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan “Hastanelerde Manevi Destak Sunmaya Yönelik Protokol” çerçevesinde Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Sağlık Tesislerinde talepler dâhilinde hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personeline Başkanlığımızca moral, motivasyon ve manevi destek sağlamak, dini ve manevi konularda dini danışmanlık ve rehberlik hizmetlerini sunmak üzere 23/01-23/07/2019 tarihleri arasında, Diyanet personellerinden Rasim KAYA görevlendirilmiş olup, Hastanemizde  görevine başlamıştır.